“Висши образувания: Какво всъщност научаваме в университета?”

Позволих си да коментирам под новата статия на Николай.
Ето мнението ми тук:
@всички – Американското висше образование (САЩ) е най-доброто в света. То е най-скъпо, най-подредено като система, с най-ясни параметри – плащам-получавам, но след спазване на строгите правила.
Това прави ли автоматично американците най-умните, интелигентни и любознателни хора? Не, ли? Защо, нали всичко е подредено?
Тезата, че ако човек влезе в стерилна лаборатория и учи там 5 години как се разбиват атомни ядра, то той неминуемо ще проникне в тайните на вселената е като поука в детска приказка – много логична, но просто нещо умно, за което не търсим доказателства.
Същото е положението с нашата система на висше образование – част от сеирджиите викат – много е добра, най-страхотните ИТ-специалисти, гениални математици, аууу, колко фундаментални знания на едно място. Другите отстрани се мръщят и негодуват от първия ден, в който стъпят в университет. Само дето нямаме доказателства – нито за корупция, нито за ниско качество на преподаване, нито за занижен контрол на знанията – стоим и си повтаряме – системата е зле, няма да прокопсаме, защо да учим, и без това са ниски заплатите на “висшистите”.
Всичко е въпрос на избор, избор се прави осъзнато, мотивирано, обективно – гледаш, чудиш се, съмняваш се, питаш, отново се съмняваш – така са възникнали академиите в древността, може би така маймуните са проходили на два крака, не знам. Различни професори са ми казвали различни теории за първия човек, а аз така и не проверих.
Дерзайте и помагайте на хората около вас да се информират! Всеки има право на информиран избор. Така ще правим по-малко компромиси със самите нас.

Останалите мнения са доста интересни и ме напушиха да напиша горното. Ще чакаме обратна връзка от Ники.