Отдавна искам да споделя едно свое наблюдение, което е свързано с разочарование и дълбокомислени разсъждения за природата на всички събития.
Преди години в София е имало само един вид таксита – общински, които са возели както и когото преценят. След това, по време на перестройката се появиха и т.нар. “кооп” таксита. След 1990 г. беше създадена общинска таксиметрова компания, която постепенно беше приватизирана, а към края на 90-те се появиха и останалите “играчи” на таксиметровия пазар.
В петък, на 09 април 2010 г. следобед от Оборище 73, срещу Испанската гимназия спрях едно такси – беше 91280. Дадох му маршрут квартал “Красна поляна” и започнах да говоря по телефона. На НДК се усъмних, че колкото и да сме чакали (имаше задръстване, заради асфалтиране) не е възможно цената дотук да е близо 6 лв. В края на пътуването, попитах шофьора каква е истинската му тарифа, защото брояча беше на 10 и нещо лв. Ето резултата:

Шофьорът ми каза: “Ми каквото пише на таблото.” Платих си и слязох. Звъннах на 91280 и подадох оплакване. Записаха и обещаха да се обадят.. Нищо.
От Оборище до НДК, според апарата при такса от 0,60 лв. и 059 лв. на км. и не повече от 4 км. разстояние (велопътеката, успоредна на пътя е 3,7 км.) и престой дори 10 мин. не прави повече от 4,5 лв., а апарата показваше над 5,5 лв.
Ще опитам и в понеделник в работно време да звъня на телефоните им, но пускам служебния номер на таксито, за всички – 2825 – К. Адамов!

6 Thoughts to “Такси 91280 лъжат!”

 1. Всъщност, за да не звуча като оплакващ се – използвам основно 2121 и “Йелоу” (91119) – първите, защото имат желязна система за повикване по телефона, така ми се получава, че имам 10 минути за изстрелване от вкъщи и още 15-20, за да стигна до офиса, а вторите, защото колите и шофьорите им са страхотни!
  аааа и няма мърдане с цените :)))

 2. Joro

  Приятелю, май все още живееш в мечтан свят.
  Дори твоите любимци 9732121 и 91119, използват приоми. През деня има задръствания и това е оправданието, тогава са и проверките, а такситата “честни”.
  Хвани си едно такси след 22ч. и напиши номера му в статията, с личния му телефон за повикване. Аз до този момент знам 2-ма от 20 тествани тази година.
  Дали те ще те помпят или в самия им брояч директно е заложено, дали ще ти сложат накрая една такса повикване или двойна първоначална такса, те си решават.
  Накрая без ресто, защото нямат дребни вечерно време, а наоколо няма магазин. Да, при толкова нагли шофьори вече сам си изчислявам сумата колко да му дам.
  Не се страхувайте от тези цигани.

 3. Мерси Joro,
  Ако разгледаш блога ще разбереш, че аз защитавам потребителската теза да не се купува, а да се стачкува! В случая с такситата това е невъзможно, поне до старта на втората линия на метрото в София, тогава такситата ще си станат нормални – както е по света – евро на километър и удобства..
  Засега ме дразни факта, че някакъв мошеник, може да ме метне с поне 5 кинта посред бял ден!
  Написах го, заради всички останали, които не искат да бъдат “помпани”

 4. Joro

  На мен не ми е за 50-те стотинки, а заради това, че ме лъжат най-нагло и то с пари. Гледате в очите и те лъже, и всеки ден така стотици хора, това не са ли престъпници? Ако убие човек, пак може да не му мигне окото да излъже. Просто свикват.

  А относно протеста, за мен е, винаги да им искате касови бележки, това да им стане навик, да ти я пускат сами, както ти казваш за по света.

 5. Така е! Културата на потребление е двустранен процес – и те, и ние!
  Обадиха ми се от 91280, самия директор. Извикали са го онзи, каза, че ако се наложи ще ме помолят да им пратя бележката по мейл!!!! Не можах да повярвам. Благодарих му и помолих да проверят автомобила. Казах му още, че има много читави шофьори в тази фирма и ме учудва наглостта на онзи – той каза, че ме е пуснал на тройна тарифа – преценявайки разстояние и цена..

Leave a Comment