Проф. Иван Илчев беше избран за Ректор на СУ (2007-2011 г.)

При силно оспорвани процедури, след неколкократни скандали и цял Академичен съвет посветен на легитимността на СУ, професор Иван Илчев (Декан на Историческия факултет на СУ – 2003-2007) беше избран със смазваща разлика за Ректор на СУ – тук медийно покритие – агенция Фокус, в. Дневник.
На първи тур Илчев е получил над 170 гласа, срещу около 160 на другите двама кандидати (проф. Иван Петков и проф. Петър Славейков), а на втори е избран с почти 2/3 от гласовете срещу втория проф. Иван Петков.
Стига цифри!

Работих с професор Илчев повече от две години, когато беше декан на Историческия факултет и на моя език той е – “светнат”, пич и много отворен за света и промените човек. Надявам се, че днес СУ отваря нова страница в историята си – модерност, строителство, ефективност, качествен образователен процес, формиране на база за създаване на икономика на знанието.

Знам, че проф. Илчев разбира от тези неща, а силно се надявам да получи възможност да си избере силен екип и наистина да започне административна реформа, да отвори Университета, да направи процесите по управление, прием, обучение, кариерно развитие на преподавателите прозрачни.
Дори и само написаното горе да направи, пак ще е променил системата, а тя плаче за промяна.

Успех на СУ!