Разследват председателя на Студентския съвет в СУ за корупция

Копирам от статията, защото нямам време да коментирам..

Afera.bg

Столичното 7-мо РПУ разследва председателя на Студентския съвет към Софийския университет “Св. Климент Охридски” за злоупотреби в блок 8 на “Студентски град”. Проверката на блока от финансови ревизори, строителни и слаботокови експерти е установила, че отдаването под наем на помещенията се извършва без договори. Не се издават фактури и данъчни бонове.

Жалба за финансовите престъпления на председатя на Студентския съвет е изпратил лично ректорът на СУ проф. Иван Илчев. Тя е депозирана в 7-мо РПУ през декември миналата година. Според изнесените от проф Иван Илчев данни, Светослав Станков и негови хора са събирали пари от студенти за настаняването им в блок 8. В сигнала до полицията са описани конкретни случаи на студенти, платили в брой на Станков и негови хора, за да получат стая в блока. В хода на разследването в полицейския участък са разпитани Станков и студентите. Станков е отрекъл уличаващите го данни, докато настанените в блока студенти в подробности са обяснили на кого са платили, за да бъдат настанени в общежитието. На 18 юли 2007 г. е сключен договор между СУ “Св. Климент Охридски“ и фирма „Циклоп строй сити“ за реконструкцията и доизграждането на блок 8 в „Студентски град“.

Договорът е подписан от бившия ректор на университета Боян Биолчев и от управителя на фирмата Иван Христов Христозов. Според договора, „Циклоп строй сити“ трябва да направи пълна външна изолация на сградата и пълно обзавеждане на блока, а всички търговски, административни, кухненски и спални помещения. Фирмата трябва да осигури интернет връзка, видео наблюдение и СОТ на общите части, изграждане на читални и места за отдих и развлечения, спортно-рехабилитационен център с преференциални цени за студенти и преподаватели. Срокът на договора е 5 г. от датата на въвеждане на общежитието в експлоатация. Софийският университет се задължава да даде на фирмата три етажа – 9,10 и 11, както и търговски помещения.

Висшето училище получава 10 процента от брутната печалба на дружеството, но не по-малко от 300 000 лв. Месечно, гласят още клаузите на договора.
Проверката на блока от финансови ревизори, строителни и слаботокови експерти е установила, че отдаването под наем на помещенията се извършва без договори. Не се издават фактури и данъчни бонове. По същият начин се отдават административните и търговски помещения. Това е и причината да не може да се установи каква точно е брутната печалба на дружеството, за да се установи дали правилно се отчислява сумата за СУ „Климент Охридски“, както е записано в договора. На заседан ие на ректорския съвет през 2008 г. са изнесени данни за случая с блок 8.

Предложено е да бъде прекратен договорът с фирмата, както и да се вземат
административни мерки срещу председателя на Студентския съвет Светослав Станков и представителя на студентите в управителния съвет на поделение “Стопанско битово осигуряване” Иван Николаев. Проверката е констатирала, че двамата студенти са извършили документни престъпления по повод искането ми за настаняване за живеене с студентски общежития. Светослав Станков е подписал декларация с невярно съдържание относно успеха си, което е престъпление по чл. 313 от Наказателния кодекс , а Иван Николаев съзнателно е ползвал неистинско факултетско уверение с фалшив подпис и печат. Станков е настанявал в помещенията и е издавал „бележки“ за получените в действителност безотчетни суми. В сигнал до 7-мо РПУ са приложени 28

писмени сведения за лица имащи отношения към настаняването им в блок 8 и
свидетелстващи за злоупотреби от дружеството с прякото участие на председателя на Студентски съвет Светослав Станков. При проверка на 12 октомври 2008 г. с констатирани липси на 40 матрака, 35 стола, 2 бюра и 2 ракли. Самият Станков потвърди, че действително е бил разпитван в полицията по случая. Нищо от изнесеното обаче не се доказало. Станков определи полицейското разследване като акция на хора от университета, които искали да го злепоставят заради позициите му в Студентския съвет на Софийския университет.