От този блог се информирам за развитието на българските телекомуникационни оператори. Една от първите статии вътре е за преносимостта на номерата.

По-надолу коментирам по материали на Капитал. Много е смешно.
Условията на М-Tел за въвеждане на преносимост на номерата
звучат като соц шега, ама не са:
– За пренасяне на номера да се плаща такса, чийто размер не е уточнен. // Според КРС цената трябва да е разходоориентирана за оператора. А оператора сам си казва какви са му разходите, съответно – цената към крайния клиент.
– Отказващият се абонат плаща парична гаранция за натрупана сметка до края на срока на пренасяне, който може да е до 30 дни; // Какво става ако парите за гаранцията са повече? Нали вече не съм ви клиент?
– Заявленията се подават към оператора, от който клиентът се отказва, а дистрибуторите му не могат да ги обработват; // Интересно защо?
– Заявленията да се подават между 10.00 и 12.00 ч. // Бизнес центровете вероятно са заети да продават телефони на нови и нови клиенти през останалото време?
– Дневният лимит за пренасяне на номера да е 150 номера общо за оператора // No comment!
– При два отказа абонатът губи правото си да иска преносимост за два месеца // Тoва да не е виза?
– Преносимостта да не е достъпна за абонати, ползвали услугата на оператора по-малко от три месеца // Защо не си го уредят това с договор?

Таксата е най-нормалното нещо при прекратяване на договорни отношения при съвместно съгласие – стига да е нормална. На запад има оператори които я поемат, ако минеш към тях на договор, но останалото е абсурдно. Представете си опашки пред бизнес центровете в цялата страна с хора, готови да влязат в 10:01. Днес вие сред щастливите 150 ли ще сте? Дали няма да се появят отново мутрите пред Мтел офисите от началото на мобилната мания в България, които да дават номерца на желаещите да се “откачат”?
Като цяло малоумна работа, а вече започва да се шуми около глобите от ЕС, които си плащаме от началото на 2007 г. за неспазване на ангажименти по присъединителния договор – Натура, телекомуникации, земеделие… Парите са от нашите данъци!!!

3 Thoughts to “Мобилтел завинаги! И на другите оператори роднините…”

  1. jd

    Завидно тъпа работа, ама да видим какво ще стане. Не мисля, че ще ги оставят така.

  2. Ами тогава да спрем да плащаме данъци, докато не оправят тези бакии.

  3. И аз за нещо такова си мисля! Пиша за това не от някаква ненавист към Мтел или към друг оператор, а защото това е най-лесния начин да подскажеш на населението, че има проблем. Почти всеки човек в България има мобилен телефон – аз лично не познавам такъв без – може би само някои по-възрастни хора, но и те имат по един на домакинство.
    Ами значи, като всеки плаща между 5 и 500 лв. (може и повече, но това е един от максимумите) има право да иска информация, да пита, да е недоволен, да получава обосновани отговори и компенсации.
    За случката с преносимостта – бюрокрацията и лобизма още веднъж ни показват, че не живеем в прозрачно и демократично общество. Повтарям го на всеки – на ден плащаме по 90 000 евро заради гъ..а на трите мобилни оператора… Наши данъци, безотговорно!

Leave a Comment