Мобилтел завинаги! И на другите оператори роднините…

От този блог се информирам за развитието на българските телекомуникационни оператори. Една от първите статии вътре е за преносимостта на номерата.

По-надолу коментирам по материали на Капитал. Много е смешно.
Условията на М-Tел за въвеждане на преносимост на номерата
звучат като соц шега, ама не са:
– За пренасяне на номера да се плаща такса, чийто размер не е уточнен. // Според КРС цената трябва да е разходоориентирана за оператора. А оператора сам си казва какви са му разходите, съответно – цената към крайния клиент.
– Отказващият се абонат плаща парична гаранция за натрупана сметка до края на срока на пренасяне, който може да е до 30 дни; // Какво става ако парите за гаранцията са повече? Нали вече не съм ви клиент?
– Заявленията се подават към оператора, от който клиентът се отказва, а дистрибуторите му не могат да ги обработват; // Интересно защо?
– Заявленията да се подават между 10.00 и 12.00 ч. // Бизнес центровете вероятно са заети да продават телефони на нови и нови клиенти през останалото време?
– Дневният лимит за пренасяне на номера да е 150 номера общо за оператора // No comment!
– При два отказа абонатът губи правото си да иска преносимост за два месеца // Тoва да не е виза?
– Преносимостта да не е достъпна за абонати, ползвали услугата на оператора по-малко от три месеца // Защо не си го уредят това с договор?

Таксата е най-нормалното нещо при прекратяване на договорни отношения при съвместно съгласие – стига да е нормална. На запад има оператори които я поемат, ако минеш към тях на договор, но останалото е абсурдно. Представете си опашки пред бизнес центровете в цялата страна с хора, готови да влязат в 10:01. Днес вие сред щастливите 150 ли ще сте? Дали няма да се появят отново мутрите пред Мтел офисите от началото на мобилната мания в България, които да дават номерца на желаещите да се “откачат”?
Като цяло малоумна работа, а вече започва да се шуми около глобите от ЕС, които си плащаме от началото на 2007 г. за неспазване на ангажименти по присъединителния договор – Натура, телекомуникации, земеделие… Парите са от нашите данъци!!!