Краят на света или Нов свят, ама не по Холивудски…

Подобна статия може да възбуди и най-плоското въображение… Няколко милиарда години след първото събитие човечеството ще се опита да повтори взрива, за да разбере дали цялото натрупано познание през годините ще му позволи да премине отвъд измерения, да използва нови скорости (познати ни от фантастиката и анимацията), да разбере материята и да започне да я променя – надявам се за добро.
Гордея се, че в България има хора, които са активни участници в това от години, гордея се с далновидността на държавниците ни България да е член на ЦЕРН от самото начало (вярно, че сме космическа сила, ама там в Женева е още по-интересно и не толкова зрелищно, но се работи здраво….).
Знам, че основно католическата църква (също и източно-православните катедри) отхвърля изобщо меродавността на тези опити, но поне досега е доказвано на света, че науката е полезна и нужна, за да се развиваме, променяме, прогресираме. Има и много противници, които твърдят, че науката ни е донесла само беди – като напр. атомните оръжия, разрушителни сили и т.н. Всичко това са субективни мнения и най-просто казано – след като един човек се научи да се информира сам той придобива и самостоятелно мнение по всички тези въпроси. Доказано е също, че когато нещо се забранява (имам предвид борбите на църквата и науката през късното средновековие) се раждат шедьоври като Леонардо, Микеланджело и много други примери за неограничените възможности на човешкото съзнание.
Лично аз вярвам, че е напълно възможно чрез взрива и последващите открития да достигнем до истини, които само сме предполагали, една от които да е и обяснението на причината вечно да търсим истината за “първия ден”, за сътворението, за всичко което сме си причинили и всичко научено по пътя.
Нямам големи очаквания, за “взрива-2”, нямам и голяма надежда, че хората по света ще разберат много дълбоко идеята – аз разбирам, че технологиите вече позволяват подобно действие и дори и само с моята 2 GB оперативна памет и 1,9 GHz процесорна сила съм готов да помагам, тук е линка на инициативата за споделяне на компютърни ресурси, за подпомагане на супер-компютъра в Церн.
Още нещо ми изникна в съзнанието, мислейки за това – преди години Гор Видал описа гениално фантастична ситуация при която телевизионните корпорации преговарят кой първи ще премине магистралите на времето, за да заснеме “На живо от Голгота” едно от най-важните събития за човечеството. Оказа се, че това което те заснемат, не е същото, което Църквата ни учи и започват раздори и преминавания във времето, за да може то да бъде променено и на кръста да се окаже “точния човек”. Все пак някой е спонсорирал излъчване “на живо” в най-гледаното време.
Силно се надявам Холивуд и телевизионните корпорации да не разположат студия и да не наемат Брус Уилис, например, който в ролята на последния човек да натисне копчето – сигурно ще е много рейтингово, но пък може наистина да е за последно – последните мили-секунди вяра, последни мили-секунди ред и после хаос.
Аз сам за себе си не мога да определя дали човечеството има нужда от това, само знам, че не разбирам много добре всичко това и се чудя дали материалното ми съзнание някога ще го разбере…
Успокоява ме това, че резултатите от някакви милионни от секундата сблъскване на частици ще бъдат обработвани от компютъра поне две години. Дотогава поне ще можем да го нищим на спокойствие.
Тук ще се излъчва на живо първото обстрелване на протони на 10 септември 2008 г. от 8 сутринта (CET). Enjoy!