Кило домати …и един лаптоп, моля!

Преди няколко дни се сдобих с нов компютър. Как започна всичко?
От три месеца имам служебен, който беше временно решение, тъй като проектът по който работя приключи вчера. Преди това три години работих с две различни машини – HP и Fujitsu-Siemens, отново служебни.
Дълго време мислих какъв да е новият ми, личен, компютър – чувам гласове за Mac, разни хора ми казват различни неща за памети, процесори, размери и други такива.
В сряда сутринта вече бях решил, че знам какво търся и ми оставаше само да намеря от кого да го поръчам. Тогава на помощ ми дойде Интернет. Разгледах няколко онлайн-магазина и се спрях на магазина на HP в CNsys.
Разгледах възможностите, спрях се на три варианта, близки по цени и условия и дори се посъветвах с по-разбиращи от мен. След като си записах въпросите започнах вътрешно да се зареждам за предстоящите часове разговори, изчакване и всичко съпътстващо обслужването в България.
Останах изненадан!
След около 15 минути имах поръчана машина, не бяха успели да ми отговорят на един въпрос и ми звъннаха след малко, за да ми отговорят. Получих малко по-късно проформа фактура и след като я пуснах за плащане аз разбрах, че на следващия ден следобед, аз мога да си взема компютъра или да го получа на желан от мен адрес. Освен всичко друго получих няколко, макар и малки подаръка от тях, като чанта, мишка, възглавница за пътуване в самолет… Перфектно! Няколко телефонни разговора, едно ходене до офиса (много близо е до моя офис) и всичко това в рамките на наистина 24-часа.
Освен от обслужването в CNsys, доволен съм и от достъпните цени, възможностите за гъвкави схеми за гаранционно обслужване, смяна на компютъра, друг вид обслужване при нужда. Доволен съм най-вече, защото и в България някой смята, че това е начинът да се работи успешно. Отсега нататък ще съм техен клиент, докато не намеря по-добро обслужване, а не съм сигурен дали това е възможно, знаейки нивото на останалите.
Една малка подробност, лаптопът е HP, един от последните модели среден клас, които са произведени в края на 2007 г. Харесва ми, че е най-лекият, който съм имал досега, видимо е по-тънък, да не говорим за шум. Няма! Е, има и недостатъци, единият, който се усеща веднага е топлината от процесора. Пържи. Другото е решението с операционната система – Виста, която не може легално да се върне на ХР… В комплект с разни дразнещи Security-добавки от НР-софт.. малко дразни, но ще се оправя. Зарадвах се като прочетох в неофициални форуми, че стотици хора питат, как все пак да разкарат този ши….н Credential Manager, който ти се включва при всяко въвеждане на пароли и то, въпреки другите програми – нещо като глобална система за пазене на сървър на НР на твоите пароли. Sorry, ама аз не искам да си ги правя толкова “запазени”. В тази връзка ползвам КееPass – безплатна и лека програмка, много удобна за съхраняване на паролите за сайтове, хостинг, мейли, потребителски профили и всичко, което ползваме ежедневно. Тя си прави едно малко *.kbd файлче, което можете да си архивирате след всяко добавяне на пароли. Така винаги и при най-големия срив ще си ги имате на сигурно място на вашия архивен диск.
Толкова от мен, май ще трябва да отворя и хай-тек тема тук, защото доста имам за споделяне 🙂