Мобилен свят*

Искам да говоря за потребителските си потребности. Явно имам нужда да споделя тревогите си.
След статията на “Капитал” – Опасен роуминг аз много се забавлих (от забавлявам се) и дори коментирах #5.

Искам да напомня следното – предвид еврорегулациите на роуминга в поведението на повечето gsm-оператори се наблюдава една засилена тревожност, граничеща с паника, която на моменти избива в откровена агресия. В момента те се опитват всячески да избият парите, които губят от роуминг по най-невероятни и често унищожителни ЗА НАС начини.

Една от хватките, до които прибягват, е да вдигнат цените на роуминга от страни извън Европейския съюз. Не знам дали сте се замисляли, но повечето държави около нас не са от ЕС и цена от 7 лева на минута примерно за роуминг от Македония или Турция въобще не бива да ни учудва. При това няма смисъл да говорим цяла минута – достатъчно е да звъннем в България и някой да вдигне и вече сме в списъка на чакащите за психотерапевт…, например.

Има и още, Еврокомисията хубаво е сложила таван на гласовата услуга, но не се следят цените на SMS-и и в момента SMS-ите дори в рамките на страните от ЕС станаха по 1-2 лева на съобщение, което определено трябва да ни светва лампичка преди да започнем да пишем нещо (най-малкото, когато сме в ЕС, ни е по-изгодно да говорим, отколкото да пишем SMS-и). Е, а ако случайно не ни светва лампичката, то със сигурност ще ни светне като видим сметката си…

Искате ли на 1 септември, когато се въвеждат евротарифите и разговорите за 6,99 лева изходящи от Македония, да не им говорим по мрежата на трите мобилни оператора с едно тяло?

Сигурен съм, че само чрез потребителски натиск над операторите ще се получи малко “отваряне” на нашите оператори, защото докато някой плаща за некачествените им услуги и не спори при очевидни нарушения на правата си, дотогава цялата маса клиенти и потребители няма да имаме силата да кажем нещо и да ни чуят.
Помня, че през 2006 г. имаше акция за не-говорене с мобилен телефон. Хайде пак?

* Мобилен свят – Знам, че има фирма с подобно име, май бяха верига магазини. Няма да ги чарджвам за рекламата тук 😉 А ако имат нещо против да им стои името онлайн, да ми изпратят линк към системата на Българското патентно ведомство, за да се уверя, че нарушавам правилата за използване на Географски означения и марки… (искам да кажа, че така или иначе им го ползвам, да не се притесняват).