Роми vs. mangali

Живея в ж.к “Красна поляна”, много близо (100 м. и един блок) до небезизвестните виетнамски общежития. Тази вечер по Цариградско, зад нашата кола се движеха ужасно много полицейски коли с включени лампи, но и сирени. По булевардите надолу, от жълтите павета, от преки и улици прииждаха още коли. В един момент ми се обадиха, за да ми кажат, че по бТв са давали извънреден репортаж за “Насилието в Красна поляна”.
В 22:10 ч. ме стовариха пред блока. Разбира се, изчакаха ме, за да се уверят, че ще се прибера здрав. Много благодарен!

Всички светофари, кръстовища, обществени сгради в квартала, когато минавахме оттам и слушахме по радиото как роми разбиват колата на невинно семейство на булевард “Възкресение”, бяха обрадени от полицейски сили и пред нас се показа операция “Респект” с всичка сила.

След като се прибрах разгледах новините в нета (нищо реално и приближаващо се до атмосферата тук), гледах и специалното включване на Юксел Кадриев по бТв-то в 23 ч., интервютата със заместник-министър Камен Пенков, Цветелин Кънчев и нажежените включвания на Канна Рачева, около която се мотаеха хлапета с мотики, брадви и талпи с пирони. В интерес на истината, минавайки по бул. “Константин Величков”, точно срещу Дома на децата видяхме струпвания на цигани, които бяха “въоръжени” с мотики.

Нека обясня. Аз не обичам необразованите и нехигиенични хора. Мразя да съм част от групи, където се крещи, плюе, говори на висок глас и нецензурно, обижда. Също не обичам да виждам контейнера пред блока изтърбушен, а превръзките на съседката разпиляни на улицата след минаването на баба-циганка и пет хлапета, които си намират, кой каквото търси, но с резултати, които миришат дни…
В същото време съм отраснал на едно по-особено място, където живееха негри, араби, латино-американци и всъщност до пубертета не съм правил разлики между раси и други белези, които да разделят хората. Коментарите на “читателите” на Дарик News са достатъчно красноречиви – тези хора искат кръв, но не знаят какво да правят след това. Лесно е да убиваш беззащитни, неграмотни и бедни хора, хора които нямат никаква способност да се защитят – физически или правно. Против съм всякаква употреба на сила, която не е обоснована с крайна нужда и опит за спасяване на живот/и.

В тази вечер, когато медиите внушиха на мен и семейството ми, че едва ли не сме в смъртна опасност се замислих за друго. Не са ли българските политици тези, които носят отговорност за “смрадливия” живот на циганите тук? Не са ли те отговорни и за живота на всички граждани, които се налага да споделяме пространството си за живот със своеобразните гета из България?
Имам лошото предчуствие, че отново хората, които искат да употребят циганите на изборите наесен ще се възползват от ситуацията и утре сутринта ще се замъкнат със скъпите си костюми и хубави НСС-лимузини, за да видят “раята”. Нали с техните 100 000 гласа и кмет, и депутат, и общински съветник се става. Пък като седнеш в солунската митница, яяя, глей ме тогаз……
Всички тези политически лидери, безцветни, но постоянни в изборните си апетити не осъзнават нещо много просто – ние тук живеем всеки ден с циганите. Всеки ден те използват моя боклук, возим се в един транспорт, чистят/цапат улиците по които ходя, получават социалните си помощи от данъците ми. Аз съм на страната на тези обикновени хора, защото както лидерите в парламента, така и техните собствени лидери (понякога в сянка, но тук на всички ни е известно, че нарко-бароните решават за кого гласува Факултето) не работят за нас. Те ги използват за себе си, а от това и на мен не ми става по-хубаво.
– Не изискват от тях да работят активно и да се образоват допълнително;
– Не спират помощите им, когато децата им не са на училище (до осми клас);
– Не увеличават разходите за инфраструктура и управление в квартала ни, за да не се увеличи и обществената нетърпимост спрямо мизерията и мръсотията.

Ето защо ние от Красна поляна и циганите имаме един общ интерес – да променим статуквото. Тогава яловите опити на “атакоидите” да насаждат гнет и насилие ще се окажат безсмислени, а политиците ще стоят като наказани в ъгъла и никой няма да им благодари, дори да ги поглежда.
Това е борба в съзнанието на обикновените хора и тя изисква жертва – да погледнеш другия и да не те е срам да видиш себе си в него. Така ксенофобията, късогледството и глупостта ще са функции на комплексите на Волен Сидеров и още няколко болни мозъци, а ние ще живеем спокойно и щастливо в различията, които умеем и познаваме.

Не съм съгласен да бъда нечия изтривалка, а още по-малко да позволявам да се манипулира така безогледно. Фактите са ясни – нямаше смъртноранен полицай, имаше два екипа на бТв във Факултето и 50 полицейски коли, след полунощ дойде жандармерията и разпръсна групите. Сега всички спят и утре ще е малко по-трудно да се нажежава обстановката. При повторение обаче, мисля че много от нас – българите, ще помогнем на циганите срещу скинарите и това ще е нормалната реакция на гражданското общество – не забравяйте – Нео-нацистите вярват, че “един ден Хитлер ще бъде разбран и всички раси по света ще бъдат унищожени” – ние славяните също сме “вредни” според арийската терминология…

Лека и спокойна.

ДОПЪЛНЕНИЕ
Вестник “Дневник” публикува Фотогалерия от снощи. Май не е толкова “напечено”, колкото искаха да изкарат Юксел и репортерите на bТв-то.