Покрай студа и кризисната ситуация в Европа с руския газ студентите в София решиха да възобновят протестите си отпреди Коледа.
Утре, 14.01 е организиран голям протест, който ще приключи на площад “Народно събрание”, където студентите имат разрешение да стоят до 18 ч.
Повече информация – тук.

ПП Въпреки, че студентските представители от СУ обявиха, че са против протестите техните колеги всъщност са до голяма степен инициатори на протеста. Интересно е до какво ще доведе тяхното самоорганизиране, срещу което се обявиха политически и други младежки/студентски организации.

4 Thoughts to “Студентски протести и дискусия на студенти в СУ”

 1. асен

  мисля, че не беше добре подготвен за пред медиите. необходими са повече връзки с други непартийни организации. добре е да се търсят пенсионерите- никой не може да повярва че и те били екстремисти, а и полицията няма лесно да използва сила нали по цял свят биха излъчили как бият баби и дядовци….
  Срещу ченгетата най- добре е да се избягва насилие, но ако се стигне до сблъсък при тези температури просто да се използва вода – не е опасна, а с една бутилка минерална вода изваждаш човека от строя и каската не помага…..

 2. Алеко Константинов

  Добри, от твоя коментар разбирам, че основната група от участници са студенти от СУ. Но даже и да не е така, а да са просто студенти от всички университети. Асен (коментиращ) пише, че протестът не e бил добре подготвен “за пред медиите”. Да не би да няма Журналестически факултет? Да не би останалите студенти да не са “образовани” в PR?

 3. Алеко Константинов

  Извинявам се за допусната груба грешка – да се чете ЖурналИстически факултет.

 4. Има едно пълно неразбиране на този протест и на целите му. Преди месец драмата беше смъртта на едно момче от Медицинския университет. След един месец организаторите – студенти, еколози и млекопреработватели организираха нов. Непосредствено преди него те се опитаха да обяснят гръмогласно какво НЕ е този протест – дори аз, който съм обучаван в работа с медии не в Журналистиката, знам, че е недопустимо да коментираш и рекламираш събитие с нещата които не е. Дори да постигнеш звучен ефект и да предизвикаш интерес, той няма да е това, което би могло, ако извадиш кратки и ясни послания, които хората очакват от теб.
  Има и втори план на тези протести – има хора, които напълно професионално се възползваха от организаторите и вкараха там биткаджии и агитки. Те показаха на неорганизираните студенти и еколози как да не си играят с огъня ако не им стиска. Затова съм склонен да направя паралел с протестите през 1997, защото и тогава някой взе свирката на Костов и “изпусна парата”, но Костов прецени, че би имал интерес това да се случи.

Leave a Comment