Ал Гор получи нобелова награда за мир!

Преди повече от година (септември 2006 г.) седяхме с един приятел в Coffee House в Бизнес парка. Той току що беше участвал в един международен уъркшоп, където една от темите за дискусия по отношение на развитие на общности е била – Глобалното затопляне и неговото въздействие върху цивилизацията и обществените групи. Тогава той напълно естествено разказа своите впечатления от внушенията на филма на Ал Гор – An Inconvenient Truth. За мен беше нещо ново като мислене и представяне. Гледах с отворена уста – може би неговата способност да го разкаже увлекателно, може би петте цигари, които той изпуши, докато разкаже, или може би нещо лежало скътано в мен от години и отключено в този момент.

Веднага си дръпнах филма. Той беше излязъл през юли в Щатите, премиерата в Европа се забави с месец-два, след което в една от най-топлите зими 2006-2007 г. в света се заговори за този феномен. Не знам на колко хора изпекох първото пиратско копие на филма, после си свалих една DVD-версия за моята си -тека 😉
Внушения – на мен ми се струва, че не толкова съдържанието на презентациите на Ал Гор, колкото тематиката, фактите, които са смляни и ни показват кое в живота ни би се променило са елементите, които въздействат най-силно. Това постоянно преминаване на сюжета от далечните необитаеми ледени зони и гибелта на животинките там, към супер урбанизираните и “очовечени” зони, които преживяха ураганите и наводненията през последните няколко години ни внушава едно – това може да се случи на всички нас – днес или утре! Може и не на нас, но на децата ни….

Ал Гор днес стана лауреат и носител на Нобелова награда за мир за 2007 г., заедно с Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), Женева “for their efforts to build up and disseminate greater knowledge about man-made climate change, and to lay the foundations for the measures that are needed to counteract such change”

Браво!

Подкрепям и Blog Action Day 2007 – банера на Homepage-a. Кликайте свободно, останаха 3 дни.