Роми vs. mangali – 3

Вестник “Капитал” се опитва да извади някакви поуки от събитията в Красна поляна през седмицата.
Стига се дотам, че може би за пръв път се използва израза “етнически сблъсък” за поведението на цигани и българи тук. Не за първи път от Капитал, а за първи път като обобщение, явно това е медийния message, който организаторите на събитията са предначертали преди да раздадат ролите на зам. министъра Камен Пенков, дон Цеци, бат’ Бойко, та дори и Премиера и Президента, които се възползваха от случая и в събота го коментираха. Да не говорим за Министър Петков, който с най-мъжествено изражение от някъде из България размаха пръст и напомни, че всички сме българи и тежко му, на който нарушава обществения ред – бихме туристи от няколко западни държави, няма да се справим с едни виетнамски общежития, хааа! Хм!

Аз отново няма да се съглася, не защото това ще ми позволи да напиша 10 реда повече, а защото мисля, че медийната спекулация продължава – както от страна на правителствените кръгове, така и от позициите на т.нар. “независими медии” (като цитираната горе).
Може би малко хора помнят (всъщност помним само ние в квартала и тогавашните милиционери), как през 1990 г. ние, етнически толерантните българи (примера на Балканите) изпратихме за изток виетнамците – да, на тях са кръстени общежитията в квартала.
До 1990 г. роми/цигани/мангали живееха на две места в Красна поляна – в кв. Факултета и между парк Боримечката, бул. “Константин Величков” и бул. “Александър Стамболийски”. Тогава имаше и малка група, които бяха получили апартаменти в Красна поляна, Люлин и други западни квартали, но след като са изпозапалили паркета, гледали животни в апартаментите и ги продали, те се завърнали във Факултета и Филиповци (The Filips, както пише на табелата на селото 😉 ).
Та, думата ми беше за виетнамците – милите българи, тогава с демократичен плам в сърцата и вероятно с много енергия за промени, съвсем организирано формираха бойни групи от по 20-30 мъже и подгониха виетнамците…. Защо ли? Защото виетнамците имаха долари и се занимаваха с контрабандни и много модерни стоки (тип “Кореком”). От прозореца на апартамента видях как двама виетнамци получават “братски” ритници по главата от “добри” и “толерантни” българи, докато любящите им жени събират пачките с долари и марки, изпопадалите лекарства, други интересни стоки (може би са били презервативи) от джобовете им.
Не искам да засегна нито един родолюбец, нито да нарека българите – главорези, побойници… Искам да обърна внимание на тази част от нашия характер – тук на Балканите ние имаме невероятната черта, никога да не носим отговорност за постъпките си, да потъпкваме каквито и да е права на малцинствата и по най-дребнавия начин да се възползваме от чуждото имущество.
Милите и любящи жени, които събираха пачките се сдърпаха за част от изпопадалите пари и започнаха да се налагат помежду си за няколко банкноти от по 100 марки…. Нищо повече няма да коментирам за случая. Използвам го, за да обрисувам колко съм скандализиран от поредния масов бой тук в Красна поляна и медийните му отражения.

Като завършек на темата ще кажа, че не малцинството ни е виновно за “неинтеграцията” си, а по скоро ние – интеграторите сме толкова късогледи и долнопробни в мижавото си и изпълнено с компромиси съществуване, че случки като тази, вместо да светнат лампичка и да си кажем – става нещо страшно, използва се насилие с етническа цел. Ние започваме да се вайкаме, как не са се интегрирали едни роми, започваме да изчисляваме за колко минути 50 жандармеристи могат да изпопребият и приберат мангалите на мястото им! Дори някъде четох, че с европарите за мангали може да се построи затвор за всички тях….

Затвор за душите ни трябва, май! А?

Забележка: Извинявам се, че не цитирам много от блоговете, но четейки ги, аз само маркирам основните им послания, а след това ми е трудно в това море от публикации да намеря линковете. Нямам достатъчно време за това, но ще се опитам да стана по-цитиращ, за да не ставам пък голословен!
Като цяло, цитираните горе неща са изписани от българи в коментари под статии в “Дневник” и “Сега”, както и в редица блогове.

Забележка 2: Ето и малко повече по темата за българите и насилието – “Фокус” пише за идеята на Боян Расате и БНС за създаване на национална гвардия от младежи. Слагам и линк към описание на Хитлер Югенд. Няма да спра да пиша за това.