the cosmos rocks

Новият студиен албум на Queen с Пол Роджърс (the cosmos rocks) вече се продава на пазара и в България. Харесва ми, звучи мелодично, китарата доминира, като не е пропусната и динамика от страна на барабаните, както и личи композиторски натиск от страна на Роджър Тейлър, който обикновено композира сам и не се “пречка”, познавайки жарта, с която Фреди и Брайън се “борят” за всеки риф, всеки аранжимент, всяко соло…
Брайън Мей и екс-Фрий вокала работят от почти 30 години по отделни студийни проекти заедно и това личи в стила – той е мек, американски, леко мелодичен. Не бих казал “кънтри”-саунд, но със сигурност звук насочен към Щатите, където Роджърс е много известен дори и днес, а Queen имат стара битка и поне по веднъж на десетилетие (средата на 70-те, 81-82, 91-92) разбиват с продажби.
Допада ми, че не е търсен специален Queen-ефект, а звука понякога е напълно друг. Има разбира се цели рифове от времето на Фреди и Брайън (като двигател на бандата преди 1991 г.).
Ето какво казва Брайън по темата: „Събирахме се всеки ден и свирехме и се появяваха различни идеи, между нас имаше невероятна химия. Музиката е добра и цялостно завършена. Имаше доста китарни оркестрации и използвахме някои от старите ни запазени марки, но в основата на музиката сме ние тримата. Хора, които истински и искрено се забавляват от свиренето заедно в студиото – това не се случва често в наше време. Дали все още продължават да ги наричат „албуми”? Дори не знам дали е така. Но ние наистина вярваме, че това е Албум в стария смисъл на тази дума – нещо, което си пускаш и поемаш с него на пътешествие…темите и настроенията са разнообразни. В същото време е предизвикателство към слушателя да отдели един час от деня си, за да бъде въвлечен в него, да направи различни асоциации и да преживее нещо съвсем ново”.
Струва си!!! Аз дори мисля да се пробвам за 29 октомври в Белград. Някой?