Мисия “Покрито цукало”

Българските дипломати имат още един чутовен подвиг за отчитане – тази сутрин е била покрита част от чешката инсталация, иронизираща и символизираща “Обединена Европа”. Толкова подходяща в момент на криза, за да покаже нивото ни на сплотеност и да ни даде един раздвижен поглед за нас самите.

Инсталацията е покрита, а заедно с нея и срама, че сме изобразени като кенеф.. Няма да коментирам допотопните статии в българските медии – напишете в гугъл – България+кенеф и ще се хванете за главите от уникални изказвания – хем патриотарски, хем изпразнени от каквато и да е фактология.

Имам един единствен проблем – когато е “удобно” Божидар Димитров разказва дъъъълги истории за този или онзи владетел как изтръгнал със собствени ръце главите на трима императори и им взел жените и ги пратил в манастир, а след време им направил деца, които изпратил като императори в некви владения и други врели некипели.. Ето сега никой не каза и дума по темата с кенефа – аз имам едно единствено съображение –

През 9 век в Плиска, при посещения на немски, френски, италиански и разни други латиноговорещи иноземци имало едно чудо, което хората били виждали само в Рим и Константинопол – това било канализацията на всяка улица и течащата вода във всяка сграда, респ. помещенията със санитарно хигиенни функции. С това не казвам, че българите от последните 2 столетия сме чисти, хигиенно възпитани и не смърдим в градския транспорт, а само напомням как започва всичко и докъде стига.

Когато Луи XIV си изсипва цукалото през прозореца на Лувъра на площада долу, по нашите земи е имало турски бани и хората са имали строги хигиенни навици, което се доказва от липсата на чума след втората половина на 17 в. по тези земи. Сложно ми е да обясня защо не подкрепям позицията на псевдо-интелектуалците и българските патриот-политици, но всеки път, когато се защитава “българската, национална, неопетнена чест” ми се драйфа от пренавиване на подобни теми, защото истината е, че в България няма един човек на когото да му пука за образа на България.

Май няма какво повече да кажа непреднамерено.

Update: Ето малко снимки от вчера.